Bröllopsdagen

Här står praktiskt taget allt du behöver veta om bröllopsdagen! Uppdateras löpande, så det är nog fiffigt om du loggar in dagarna innan så att du inte missar eventuella ändringar i programmet!

 • Välsignelse över ingånget äktenskap

  Bromma Kyrka

  Välsignelsen äger rum kl xx i Bromma Kyrka, Gliavägen 100 i Bromma. Vi är fullständigt medvetna om att de flesta av er är långt mycket bättre än Peter på att komma i tid, men han höll å andra sidan på att missa sin egen födsel, så det är kanske inget att jämföra sig med... Var således ute i god tid är ni vänliga.

  Traditionen bjuder att brudens släkt och vänner sitter på vänster sida i kyrkan, och brudgummens till höger. De första bänkarna är enligt samma tradition reserverade för de närmaste familjemedlemmarna.

  Men hörni. På riktigt. Kan vi inte bara göra så att blodsbanden slår sig ner på den första bänkraden, och att övriga väljer sittplats som ni vill? Att köra identitetspolitik ända in i kaklet känns ju rätt daterat om vi ska vara ärliga. Dessutom kan det ju kännas lite kymigt om ena sidan blir smockfull och andra gapar halvtom. För att inte tala om det faktum att NI ALLA räknas till VÅRA vänner. Det här gör vi tillsammans. Som EN familj.

  Så sätt er där ni vill. Kom nära. Och hjälp oss att bygga gemenskap över blockgränserna.

 • Middag och fest

  Ljunglöfska Slottet

  Efter vigseln är det egen transport till Ljunglöfska Slottet som gäller. Adressen är Ljunglöfsvägen 1. Där kommer middag att serveras, följt av dans och andra festligheter. Om ni har några allergiska besvär som köket behöver göras medvetna om är det å ena sidan väldigt viktigt att ni anger det när ni OSAr. Å andra sidan... Det är ju ingen brist på medicinsk personal om man säger!

  Slottet ligger naturskönt beläget nere vid vattnet i Blackeberg/Ängby. Ta gärna rygg på Johan och Lina, som bor 100 meter bort. Pressar ni den senare lite berättar hon nog gärna om ett naturist-inspirerat nattdopp med dagpersonalen efter en blöt AW. Och ja, Peter fick ha på sig en bikini-underdel. Hmm. Nog om det...

  Bröllopsfesten inleds med en brudskål. Drinken serveras på altanen med vacker utsikt över Mälaren. Men eftersom det är bubbel som vi bjuder på rekommenderar vi att ni hugger ett glas innan bruden hinner se utbudet. Risken är annars stor att hon konfiskerar samtligt innehåll i kraft av huvudrollsinnehavare!

  Därefter sätter vi oss till bords och avnjuter mat och dryck till dess att kalorierna dansats bort på nattakvisten. Vi disponerar lokalen till 01-tiden eller så, vilket borde göra avtryck på vågen dagen efter om ni tar i lite. Utmana gärna Arean på jägarvila. Han ställer säkert upp!

  Det kommer att finnas en betalbar som serverar drinkar av enklare typ samt vin och öl. Alkoholfria alternativ finns givetvis för de som så önskar.

 • Tal, tips och Toastisar

  Ordnung!

  Här hittar ni lite information gällande tal, men också mer handfasta tips och en närmare presentation av våra fantastiska Toastisar. Och underrubriken säger väl egentligen allt. De senares uppgift är nämligen att pussla ihop hela festkvällen. Så vill ni hålla tal eller göra något annat spexigt, vänligen meddela dem så snart som möjligt. De behöver veta vad du ska göra, hur lång tid det tar och om du behöver någon rekvisita (till exempel ljudanläggning eller projektor). Det är även lämpligt att kontakta dem om ni har frågor kring bröllopet som inte ingår i det vi har planerat eller redovisat här. Var gärna ute i god tid så underlättar du deras arbete rejält, och tillåter även dem att få njuta av kvällens begivenheter!

  Det råkar nämligen vara så att bruden fullständigt älskar tal, och därför hoppas på att det blir ett stort antal sådana under kvällens lopp. Några av er är illa tvungna att hålla dylika, men övriga rekommenderas varmt att förbereda nåt. Här kommer ett par handfasta tips!

  • Håll talen rimligt korta. Två till tre minuter får väl antas vara något slags max
  • Var dig själv. Låt din personlighet lysa igenom
  • Rikta talet till såväl brud som brudgum
  • Var personlig men inte intern. Det är skoj om brudparet uppskattar det du förmedlar, men ännu bättre om du får igång alla i salen
  • Bestäm vad du vill lämna för minne. Vill du att gästerna ska gråta när du är klar, eller vill du att de ska skratta så de börjar gråta?
  • Sist men inte minst: Du kan givetvis göra nånting helt annat...! Är tal inte din grej? Sjung en sång, visa hur man drejar en kruka eller dissekerar en groda. Bara din fantasi sätter gränserna!

  Talarordning enligt svensk tradition (obligatoriska talare markerade med *)

  1. Brudskål* (Brudens far uppmanar till skål för brudparet)
  2. Välkomsttal* (Toasties)
  3. Brudens far*
  4. Brudgummens mor* (i detta fall)
  5. Brudens mor*
  6. --> Vigselförrättare, syskon, släkt, vänner, best man, maid of honor med flera
  7. Tacktal* (brudens mors bordskavaljer)

  Toastmadame

  Sofie Norinder är en helt underbar tjej som är en mästare på att styra upp saker. Med lika delar improvisation och organisation är hon en räddare i nöden och den mysiga, omtänksamma och fantastiska vän alla borde ha. Med sin varma personlighet och sitt smittande leende lyser hon alltid upp alla rum. Ett självklart val för rollen! Vi är väldigt glada över att du kommit in i våra liv med din positivitet och kärlek!
  Sofie når du på 0730-22 51 44, sofie@vaccinationsgruppen.se

  Toastmaster

  Torbjörn Gustavsson är en av Peters äldsta vänner. Han har koll på etiketten, kan peka med hela handen och är dessutom medlem i en hemlig organisation med oanade förgreningar. Men han är också riktigt gosig om du smeker honom på huvudet, trots det till synes barska utseendet... I likhet med Sofie är han en kreativ person man kan lita på i alla väder och dessutom rejält duktig på att få saker och ting gjorda. Vi kunde inte önska oss en bättre pusselläggare!
  Tobbe nås på 0708-99 88 05, torbjorn.gustavsson@dirigo.se

 • Klädsel

  Skulle nog uppskattas av de flesta...

  Vad gäller klädkoder så finns det ett par vedertagna, men också ett antal som egentligen inte säger så mycket. "Sommarfin" ser man exempelvis lite nu och då! Eller varför inte "Trivseldräkt" (sant!)! Ja du... Särskilt det senare lämnar väl fältet rätt öppet för tolkning!

  Vi håller oss till erkända klädkoder, vilket syftar till att göra det lättare för alla gäster att vara bekväma i sitt val av klädsel och att känna sig som en del av en gemenskap. Ingen blir glad av att uppleva sig vara upp- eller nedklädd jämfört med övriga på festen.

  Det finns olika regler för förmiddags- och eftermiddagsbröllop, där gränsen går vid om bröllopet hålls innan eller efter kl 15. Och om ni har koll på inbjudningen så är tiden för bröllopet så fiffigt satt till...? Exakt. Vilket givit oss utrymme att välja själva i större utsträckning och ändå hålla oss inom traditionsenliga ramar!

  Detta innebär således att klädkoden blir... [trumvirvel] Mörk kostym!

  Brudföljet, dvs brud, brudgum, tärnor, best man samt maid of honor bär högtidsdräkt.

  Manliga gäster ombedes välja mörkblå, mörkgrå eller svart kostym med vit skjorta. Damerna bär elegantare kort eller vadlång klänning, alternativt långklänning av aftontyp. Go crazy, girls! Och för herrarna finns det en grundläggande regel. Det är endast när brudgummen tar av sig kavajen som det är okej för er att göra detsamma.

   

 • Barn

  Inte denna dag...

  Vi älskar era gulliga ungar och på själva vigseln är de givetvis välkomna! På middagen och den efterföljande festen passar det dock bättre om de är hemma med en barnvakt eller liknande. Det är trots allt inte lika kul för dem som vi hoppas att det kommer att bli för er.